Street vev
Det høres kanskje ut som noe Harald Eia og Bård Tufte har funnet på, men Monica Klunglands inspirasjon til serien Søsken, er ingen ringere enn grafittikunstneren Banksy. Britiske Banksy er en (tiksynelatende) anonym gatekunstner med en enormt følgerskare over hele verden. Hans enkle og stilistiske uttrykk setter søkelys på viktige overskrifter i samfunnsdebatten. Alt fra Palestinakonflikten til miljø og personvern figurerer i kunstuttrykkene hans.
Jeg lar meg inspirere av den enkle og stilistiske stilen på gatekunst, eller street art, som det kalles. Siden jeg også jobber med undervisning av ungdom i kunstfag, er det viktig for meg å finne nye måter å jobbe med gamle metoder. Å bringe kunsten fremover og hente inspirasjon i det som er fremme i samfunnsdebatten. Det inspirerer og motiverer. Derfor denne fusjonen mellom street art og vev, smiler Klungland
Metoden hennes involverer fotografi, tilrettelegging i Photoshop og tradisjonell veving med en “snert”. Hun bruker nemlig plastbånd som trekkes ut i spesielle mønster for å skape en 3D effekt av motivet. Helt nært er det vanskelig å se hva bildet skal forestille, men jo lengre unna man trekker seg, jo flere detaljer kommer til syne.
Det er spennende at distanse gir oss flere detaljer, sier hun. - Litt på samme måte som å ta to skritt tilbake i en gitt situasjon, kan gi oss en bedre forståelse av “det store bildet”.
Motivene hennes er sort hvitt fotografier av barn. Nærmere bestemt tre søsken. Hennes tre barn har fungert som modeller for prosjektet, og ultranære, vevde bilder av dem spenner mellom trær som overjordiske røtter.
For Odderøya og Kristiansand som kunstby, er det viktig å utfordre grenser. Kombinere kunstformer og skape nye uttrykk. På sammen måte som en verdensvandt kokk blander smaker og skaper nye og unike sanseopplevelser for ganen, skaper kunstnere nye sanseopplevelser for øyne, ører og hjerte. Vi oppfordrer dere til å smake, føle og oppleve nye, spennende uttrykk. Og husk da; Odderøya er ikke stengt selv om den ikke er Open.