Tekst og foto: Marte Krogstad
Fyrinteressen blusser opp
Fyrinteressen startet for syv år siden som resultat av arbeidet med Padleguide for Vest-Agder der han besøkte alle fyrene i Vest-Agder. Så sto fyrene i Aust-Agder, Telemark og noen i Rogaland for tur. I hans nye bolig skal Verket formidle fyrets- og Odderøyas historie. Målet er å sette fokus på øyas kultur, krigs- og kysthistorie med ønske om å få flere til å oppdage hva øya kan tilby.
– Jeg har valgt dette stedet å blogge fra fordi det er utrolig mye historie å hente på Odderøya, og jeg ønsker å gjøre informasjonen tilgjengelig for allmennheten. Fyrhuset er en viktig del av norsk historie grunnet seilskutenes storhetstid der fyrene styrte innseilingen til byene. Odderøya fyr ble i likhet med Oksøy fyr tidlig opprettet i 1832, men fra 1840-1880 spratt det opp nesten 200 fyr langs norskekysten. Jeg ønsker å finne ut hvem som har vært fyrvoktere her tidligere, og jeg håper å kunne benytte det til en ny bok. Folkene på fyrene bodde ofte der lenge, gjerne sammenhengende i 20-30 år. På Odderøya fyr har det ikke bodd noen de siste vintrene. Jeg syns det er fint at noen er her og holder oppsikt, sier Verket.
Den andre siden av øya
Verket har tatt mange bilder de siste 10 årene, og kan betegnes som en aktiv fotograf. Han nyter utsikten og motivene fra det gamle fyrtårnet.
Det er en flott utsikt fra det gamle fyrtårnet, og Verket peker på Langøya som han padlet til dagen før.
– Det er fantastiske stemninger her og jeg har tatt mange bilder, noen har jeg allerede lagt ut på bloggen. Arbeidet med Odderøya er at jeg er veldig interessert i at det skal være aktivitet fordi stedet har så mye å tilby. På en god helg kan det være over tusen besøkende og jeg ønsker at flere skal benytte seg av denne siden av øya. Nå velger mange å gå den andre veien for å komme til kafeen, men fyr-siden gir større ”friskus”-effekt fordi løypen er mer kupert. Det blir en vinn-vinn situasjon for alle, og jeg er opptatt av å få folk ut. Da jeg startet mitt enkeltmannsforetak i 2005 var nettopp dette min visjon. Jeg mener, hvorfor er folk inne når alt håp er ute?, sier han med et bredt smil.
Geocaching
For å få flere mennesker ut i frisk luft har Verket også lagt ut geocacher. Den siste ligger rett ved fyret, og han har i tillegg 15 stykker plassert i Kristiansands vakre skjærgård. Med en app på telefonen kan turgåere via koordinatorer finne bokser med forskjellig innhold og oppgaver. På Odderøya er det ca. 10 geocacher.
Se også: Geocaching på Odderøya http://odderoya.no/geocaching-pa-odderoya
– Siden Odderøya er et sted hele befolkningen kan bruke er det en kjempefin aktivitet for store og små. Jeg har lagt inn informasjon folk kan lese slik at de kan få vite mer om stedet der boksen er plassert. På denne måten får turgåere opplevelser, fysisk aktivitet og frisk luft med på kjøpet, sier Verket.
Verket er i fyr og flamme og gleder seg til en spennende tid som beboer på Odderøya. Her viser han sin entusiasme mellom to generasjoner fyr. T.h. er det originale fyrtårnet som er ute av drift, men har fremdeles intakt linseverk fra 1913. T.v. står det nye moderne fyret som ble opprettet i 1984 da Odderøya fyr ble automatisert. Det viser fremdeles leia for innseilingen til Kristiansand.
Aktiv avkoblet
Verket er en aktiv mann som i løpet av årene har blitt flinkere til å koble av, selv om han tidligere skulle ønske han var pålogget 24/7.
– Jeg tror jeg er ekstrem ekstrovert introvert. På begynnelsen av 90-tallet var største ønsket å få bredbånd intravenøst, mens nå er det helt greit hvis en er uten nett. Det er veldig fint å være her på Odderøya og koble av. Det å kunne veksle mellom å være på og av er veldig deilig, og jeg ser frem til fine kvelder her, sier han.
Vinterens krevende jobbreise
Verket er opprinnelig fra Østlandet, men vært bosatt på Sørlandet i 20 år og stortrives med kombinasjonen av by og natur. Han er lidenskapelig opptatt av padling og hatt det som heltidsjobb siden 2005. I sommer reiste han fra Tønsberg til Nidaros hvor han padlet halve turen, og reisen har blitt et bokprosjekt som han gir ut i disse dager. Ved siden av å blogge fra fyret har han kontor i bygg 42 på Odderøya. Verket merker at jobbreisen kan bli krevende til vinteren.
– Å være bosatt på Odderøya fyr innebærer å gå opp og ned en bakke som folk ofte bruker til bakkeløp og intervalltrening fordi den er såpass drøy. Til vinteren kommer det til å bli krevende fordi bakken ikke blir brøytet eller belyst. Nå holdes det i tillegg på med sprengning i fjellet så vannet kommer til å forsvinne innimellom. Men, det tungvinte er det nye lettvinte, så det skal nok gå fint, sier han muntert.
Besøk bloggen til Lars Verket for oppdateringer om Odderøya. http://www.homoludens.no/
Har du lyst til å leie Odderøya fyr for et arrangement, eller bo opptil 14d i assistentboligen? Gå inn på link: http://odderoyafyr.no/leie-av-odderoya-fyr/